64 97 85 18 post@norsk-bhk.no

NBHK er sponsorer i filmvisningen av dokumentar «Nostalgi»

9

Januar, 2019

Tekst fra SEFIR:

Den bosnisk-østeriske filmskaperen Ervin Tahirovic flyktet fra Foca i Bosnia og Hercegovina i 1992. Han var bare 10 år gammel da hjembyen ble lagt i grus av krig og konflikt. Hele livet ble snudd på hodet og Ervin og familien flyktet til Wien, en by de visste lite om. Etter hvert som årene gikk, skapte de seg et liv i Østerrike, men 21 år senere fikk Ervin et overveldende behov for å finne tilbake til røttene sine. Dette gjorde han ved å reise tilbake til Bosnia og Hercegovina og bearbeide alle inntrykkene på den måten han kan best – ved å dokumentere dem på film.

Nostalgi (engelsk tittel ”Remigration”) er en dokumentar om Ervins hjemreise til Bosnia og Herzegovina, 21 år etter krigen. Ervin besøker blant annet barndomshjemmet og sin gamle skole – og går opp veien han og familien tok da de flyktet ut av Foca. Denne dokumentaren har blitt vist på blant annet Den internasjonale filmfestivalen i Sarajevo (SFF), og har hatt to utsolgte framvisninger på Østerrikes prestisjefylte Diagonale-arrangement. I tillegg har dokumentaren vunnet en pris for beste regi på Østerrikes filminstitutt. Nå har også vi i Norge fått muligheten til å se denne følelsesladde dokumentaren!

Vi fra Sefir arrangerer visningen av filmen i samarbeid med Bujrum – nettverket for unge fra Bosnia og Herzegovina i Norge. Alt overskuddet fra filmvisningen vil gå til den norske bistandsorganisasjonen Nova Nada/Nytt Håp. Nova Nada er en uavhengig organisasjon som har et ønske om å skape en bro mellom mennesker i Skandinavia og institusjoner som hjelper foreldreløse barn og barn med spesielle behov i Bosnia og Hercegovina. Det vil etter hvert komme mer informasjon om hvilket konkret prosjekt midlene vil gå til.

Over 25 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Filmen gir innsikt i følelsene knyttet til å bli tvunget til å reise fra hjemlandet sitt.
Filmen er relevant for alle som lever i et multikulturelt samfunn, ikke bare bosniere i Norge. Derfor håper vi at du og dine nærmeste vil komme og se dokumentaren, lære noe nytt og slik bidra til en god sak. Vi sees!

Lenke til SEFIR sitt event og billettsalg

Sponsorer : Kuma International, Den Østeriske Ambasade Oslo, NBHK